Photo: slow creations

Photo: slow creations
Threads of life

fredag 12 november 2010

Ny stickbok från Ateljé Huskroken

Ny stickbok från Ulla Persson och Kicki Trodin
2008 utgav Ulla Persson och Kicki Trodin (Ateljé Huskroken i Ronehamn, Gotland) boken Ekoull och gotländsk sticksöm med inspiration från lärarinnan Hermanna Stengård i Rone (sydöstra Gotland) som 1925 kom ut med boken Gotländsk sticksöm med fantastiska mönsterskatter ur den gotländska stickkonsten. Ateljé Huskroken gjorde också en mycket fin utställning som visades i butiken.

Under tidigt 1980-tal kom ett par böcker med Stengårds bok som grund. Nu är det dags igen för Ulla Persson och Kicki Trodin och redan i juli fick jag tjuvkika på den nya boken Gotländsk sticksöm. Plisséstickning under ett jättetrevligt stickcafé hos Kicki. Jag fascinerades också av ett plisséprojekt i Kickis vana händer. Det var jätteroligt att få se det "live"!


Axelsjal från Gotländsk sticksöm. Plisséstickning.
Bokens tema, tekniken plisséstickning (med inspiration från en grön underkjol i Stengårds samling), visas i olika material såsom ull, men även papperssnören, som man kan sticka främst nyttoföremål i, t ex små korgar. Boken är härligt inspirerande och själv beklagar jag bara att jag är så usel på att förstå och följa stickbeskrivningar...
Boken kan köpas på Huskrokens hemsida och bl a på Slöjdmagasinet.

Kicki och Ulla skriver så här: "Så låt dig inspireras, släpp in nya naturmaterial i garnkorgen, utveckla och vidarebefordra vårt gemensamma arv." Själv kan jag bara ytterligare betona vilken kulturgärning som Kicki (och hennes man Rolf) gör med Ateljé Huskroken och nu med den nya boken, som förstås lyftes fram bl a på senaste Syfestivalen i Älvsjö. Tanken på mina besök på Huskroken på vår och särskilt sommartid värmer i dessa mörka dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar